Μύγες

Drosophila (μικρή μύγα)

DrosophilaΠρόκειται για μικρή μύγα μικρότερη από 3 mm. Μορφολογικό χαρακτηριστικό αποτελούν οι κόκκινοι οφθαλμοί της. Ο βιολογικός της κύκλος διαρκεί 8 - 10 ημέρες. Το θηλυκό εναποθέτει περίπου 500 ωά σε φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στο στάδιο της ζύμωσης, καθώς και σε οργανικά υλικά που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Μεγάλους πληθυσμούς βλέπουμε συχνά να πετούν σε οπωροπωλεία, κουζίνες εστιατορίων και άλλες θέσεις όπου υπάρχουν φρούτα, λαχανικά σε αποσύνθεση, δοχεία με ξύδι, τουρσί, κρασιά κ.α. Μεταφέρει βακτήρια και μύκητες στα διάφορα φρούτα, ενώ αν καταναλωθούν οι προνύμφες που αφήνουν από τον άνθρωπο προκαλούν διάρροια.

Musca domestica (Οικιακή Μύγα)

MuscadomesticaΗ οικιακή μύγα αναπαράγεται με εξαιρετική ευκολία τόσο εξαιτίας της ικανότητάς της να εναποθέτει αυγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε υλικού βιολογικής φύσης το οποίο αποσυντίθεται, όσο και εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσονται οι προνύμφες και γίνονται ενήλικες και ικανές να αναπαραχθούν. Η διάρκεια ζωής της υπό άριστες διατροφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες είναι περίπου 10 μέρες. Κάθε 3 - 4 ημέρες γεννά 100 - 150 ωα, τα οποία αφήνει σε νεκρή οργανική ύλη, όπως περιττώματα κ.α. Οι οικιακές μύγες είναι συνήθως περιορισμένες στο οικιακό μας περιβάλλον. Ωστόσο, η ακτίνα διασποράς των ενηλίκων είναι περίπου 3 - 4 χιλιόμετρα από τις εστίες ανάπτυξης των προνυμφών. Δραστηριοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ αναπαύονται στις γωνίες των δωματίων ή «κολλημένες» στις οροφές (ταβάνια).

Stomaxys calcitrans

   StomoxysΕπιτίθεται τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Απαντάται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς τις ηλιόλουστες μέρες, ενώ δεν είναι δραστήρια τις βροχερές ή συννεφιασμένες ημέρες. Το φθινόπωρο μπαίνει στις κατοικίες και πολλοί νομίζουν ότι είναι η κοινή οικιακή μύγα που νύσσει, ενώ πρόκειται για άλλο είδος. Όταν μυζά αίμα, συνηθίζει να διακόπτει και να αλλάζει ξενιστή, ακόμα και αν δεν ενοχληθεί. Αυτή η συνήθεια την κάνει εξαιρετικό φορέα παθογόνων. Ο βιολογικός της κύκλος είναι περίπου 3 εβδομάδες. Προκαλεί την ασθένεια surra στα άλογα και άλλα ζώα, τη μολυσματική αναιμία των αλόγων καθώς και την ασθένεια του άνθρακα από φυτοφάγα ζώα στον άνθρωπο.

Υγειονομική σημασία
Λόγω της κατασκευής της η μύγα είναι προσαρμοσμένη για να μεταφέρει παθογόνους μικροοργανισμούς. Ανάλογα με το είδος, μεταδίδουν τυφοειδή πυρετό, χολέρα, δυσεντερία, σαλμονέλλωση, άνθρακα, πολιομυελίτιδα, τέτανο καθώς επίσης και μολυσματική αναιμία στα άλογα και διάφορες μυιάσεις (μυίαση είναι η εισβολή στα όργανα και στους ιστούς του ανθρώπου ή ζώων προνυμφών μυγών, οι οποίες για μια τουλάχιστον περίοδο της ζωής τους τρέφονται σε ζωντανούς ή νεκρούς ιστούς).

Καταπολέμηση

α) Χημική καταπολέμηση
 Ο ψεκασμός γίνεται με ειδικές συσκευές από την «Σμινθέας» σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Για τους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιούνται φάρμακα άοσμα, χαμηλής τοξικότητας, ασφαλή για την δημόσια υγεία που δεν λεκιάζουν και δεν επηρεάζουν τις επιφάνειες πάνω στις οποίες εφαρμόζονται.

β) Ηλεκτρικές Εντομοπαγίδες  
Οι ηλεκτρικές συσκευές παγίδευσης ιπτάμενων εντόμων είναι απαραίτητες να χρησιμοποιούνται βάση HACCP στους χώρους παραγωγής τροφίμων (ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, εργοστάσια, βιομηχανίες τροφίμων, καφετέριες κλπ). Οι παγίδες αυτές προσελκύουν τις μύγες λόγω των UVA λαμπτήρων που έχουν και προσκολλώνται στις ειδικές κολλητικές επιφάνειες.

 

 

Back to top