Ψείρες

Pediculus humanus capitis (Ψείρα της κεφαλής)


ψειρραΈχει μήκος περίπου 3 mm και βρίσκεται συνήθως στο κεφάλι και μάλιστα στο χώρο που σκεπάζεται από τα μαλλιά. Είναι πολύ δραστήριες και μετακινούνται πολύ γρήγορα από τρίχα σε τρίχα, και σε περίπτωση επαφής, από κεφάλι σε κεφάλι. Μπορεί να μεταδοθούν με αντικείμενα, που ανταλλάσσονται με μολυσμένα άτομα (χτένες, σκούφοι, καπέλα, μαξιλάρια).

 

 

 

 

Pediculus humanus humanus (Ψείρα του σώματος)

Διαφέρει ελάχιστα από την ψείρα της κεφαλής, αλλά κατά κανόνα είναι μεγαλύτερη και έχει ανοιχτότερο χρώμα. Αναπτύσσεται στο σώμα του ανθρώπου, ανάμεσα στο δέρμα και τα ρούχα όπως σε γιακάδες, μέση, εσώρουχα. Μεταδίδεται με την χρησιμοποίηση ενδυμάτων ή κλινοσκεπασμάτων τα οποία προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί από άτομα που έφεραν ψείρες.

 

 

 

Phthirus pubis (Ψείρα του εφηβαίου)

Διαφέρει πολύ ως προς την μορφή από τα άλλα δύο είδη. Είναι μικρότερη από τα προαναφερθέντα είδη και έχει θώρακα πλατύτερο από την κοιλιά. Έχει πόδια αρκετά μακριά και γενικά το σχήμα της μοιάζει με καβούρι. Μεταδίδεται με σωματική επαφή ή από τρίχες που φέρουν κόνιδες (αυγά) και έχουν πέσει στα κλινοσκεπάσματα ή τουαλέτες.

 

 

 

 

Υγειονομική σημασία

Τα νύγματα που κάνουν στο δέρμα του ανθρώπου οι ψείρες όταν τρέφονται, προκαλούν κνησμό και όχληση. Με το ξύσιμο υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των πληγών. Επίσης, μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο σοβαρές ασθένειες, όπως ο εξανθηματικός ή κλασικός επιδημικός τύφος και ο υπόστροφος πυρετός.

 

Picture29.jpg Picture27.jpg

Picture28.jpg

 

Καταπολέμηση

Επειδή οι ψείρες ζουν και τρέφονται αποκλειστικά και μόνο στο κεφάλι, στο σώμα ή στο εφηβαίο του ανθρώπου, δεν υπάρχουν μέτρα καταπολέμησης σε κοινόχρηστους χώρους, όπως σχολεία και γυμναστήρια.

Ωστόσο, η «Σμινθέας» σας προτείνει τα εξής ατομικά προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα:

  • Αποφυγή επαφής με άτομα που φέρουν ψείρες
  • Αποφυγή χρήσης ρούχων και κλινοσκεπασμάτων των ατόμων αυτών
  • Σχολαστική ατομική καθαριότητα
  • Πολύ κοντό κούρεμα σπάνια είναι αποτελεσματικό
  • Εφαρμογή παρασιτοκτόνου στο τριχωτό μέρος της κεφαλής και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, που εξαρτάται από το είδος του παρασιτοκτόνου, λούσιμο και προσεκτικό χτένισμα με ειδική ψιλή χτένα, ώστε να φύγουν οι νεκρές ψείρες και οι κόνιδες

 

image002.jpg   image004.jpg

image006.gif   image008.jpg

Back to top