Η απεντόμωση συμβάλλει στην καταπολέμηση παντός είδους ανεπιθύμητων εντόμων (κατσαρίδες, μύγες, κοριούς κτλ), η παρουσία των οποίων ενδέχεται να δημιουργήσει εστίες μόλυνσης και να αποτελέσει σοβαρούς κινδύνους.

Η απαλλαγή από τα ανεπιθύμητα έντομα από την «Σμινθέας» επιτυγχάνεται με τους παρακάτω τρόπους:

• Ψεκασμός με χρήση ψεκαστήρων χαμηλής πίεσης (6 atm)
Είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος και χρησιμοποιείται καθημερινά από το συνεργείο μας. Με τον ψεκασμό αυτόν γίνεται διοχέτευση του εντομοκτόνου διαλύματος στις επιφάνειες όπου τα έντομα – στόχοι περπατούν, επικάθονται ή έχουν την φωλιά τους στους χώρους του σπιτιού σας ή της επιχείρησή σας. Με την χρήση των εντομοκτόνων υγειονομικής σημασίας που η εταιρεία μας χρησιμοποιεί επιτυγχάνεται τόσο το βέλτιστο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση των παρασίτων όσο και η ασφάλεια των ανθρώπων.

• Νεφελοψεκασμός (Fogging)
Γίνεται σε βιομηχανικούς ή αποθηκευτικούς χώρους κυρίως, όπου ο ψεκασμός χαμηλής πίεσης δεν είναι εφικτός, λόγω των υλικών ή του συστήματος αποθήκευσης. Με αυτή τη μέθοδο το εντομοκτόνο τοποθετείται σε ειδική συσκευή, η οποία το μετατρέπει σε πολύ μικρά σταγονίδια (20 – 80 μm) με αποτέλεσμα την εναπόθεση της δραστικής ουσίας όχι μόνο στις επιφάνειες, αλλά και την διείσδυσή σε απρόσιτα. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται να περιμένουμε το πέρασμα του εντόμου από την ψεκασμένη επιφάνεια αλλά το βρίσκουμε εμείς στην φωλιά του.

• Gel για κατσαρίδες (Blattella germanica - γερμανική κατσαρίδα)
Εφαρμόζεται σε σημεία όπου ο ψεκασμός είναι αδύνατος. Με την μέθοδο αυτή γίνεται τοποθέτηση δολώματος ακριβώς στα σημεία όπου οι κατσαρίδες έχουν τις φωλιές τους. Είναι σκεύασμα εντελώς άοσμο, μη τοξικό και η εφαρμογή του μπορεί να γίνει και την ώρα που ο χώρος βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Η δραστική ουσία του σκευάσματος μεταφέρεται σταδιακά σε όλο τον πληθυσμό των εντόμων λόγω των φαινομένων της τροφάλλαξης (οι μεγάλες ταΐζουν τις μικρές) και του κανιβαλισμού (οι ζωντανές τρώνε τις νεκρές) των κατσαρίδων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία αλυσίδα θανάτου και γίνεται η εξόντωση όλων των υπαρχόντων κατσαρίδων αλλά και αυτών που μπορεί να προέλθουν από αυγά των κατσαρίδων που πιθανόν να υπάρχουν στον χώρο.

• Υποκαπνισμός (Fumigation)
Είναι η απεντόμωση με ένα καπνογόνο σκεύασμα ώστε να ελεγχθεί η προσβολή σε ιδιαίτερα προϊόντα ή χώρους. Ένα καπνογόνο είναι μια χημική ουσία, που στην κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και πίεση, μπορεί να παράγει ένα τοξικό αέριο σε ικανοποιητική συγκέντρωση για να είναι θανατηφόρο σε ένα ή διάφορα είδη εντόμων. Με λίγα λόγια, υποκαπνισμός είναι η εισαγωγή σε ένα στεγανοποιημένο χώρο (κενό ή με προϊόντα), ενός τοξικού αερίου σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση, για τον απαιτούμενο χρόνο, έτσι ώστε το αέριο να καταλάβει όλο τον χώρο και να θανατώσει τα έντομα - στόχους.

• Τα υποκαπνιστικά είναι τοξικά σε όλες τις μορφές ζωής. Επομένως είναι δυνατό να ελεγχθούν όλα τα στάδια ζωής του    παρασίτου (αυγό - προνύμφη - νύμφη - ακμαίο)
• Ο υποκαπνισμός είναι συχνά ο γρηγορότερος τρόπος για απαλλαγή από την παρουσία εντόμων με αποτέλεσμα να    κερδίζουμε χρόνο και χρήματα
• Τα υποκαπνιστικά μπορούν να φθάσουν εκεί όπου οι ψεκασμοί, οι σκόνες, τα αερολύματα κ.λπ. δεν μπορούν να  φθάσουν, όπως βαθιά σε έναν μεγάλο σωρό προϊόντων σε ενσακκισμένα προϊόντα, ένα αμπάρι πλοίου κ.λπ.    Επομένως, χαρακτηρίζονται από υψηλή διαπερατότητα
• Υπολείμματα από τα υποκαπνιστικά στα φορτία των πλοίων, στα σιλό, στους χώρους αποθήκευσης προϊόντων είναι    περιορισμένα έως ανύπαρκτα εφόσον γίνει σωστός αερισμός των χώρους και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
• Τα καπνογόνα χρησιμοποιούνται όπου τα πρότυπα απαιτούν μηδενική ανοχή εντόμων στα προϊόντα ή τους χώρους    παραγωγής
• Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τα ξυλοφάγα έντομα και τα έντομα αποθηκών, τα οποία είναι    δύσκολο να καταπολεμηθούν με άλλες μεθόδους.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι πολύ υψηλή και πολλές φορές αποτελεί μονόδρομο για την ολοκληρωτική απεντόμωση συγκεκριμένων προϊόντων. Παρόλα αυτά, λόγω της επικινδυνότητας που ενέχει η λανθασμένη χρήση, είναι σκόπιμο να μην πραγματοποιείται από μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Η μη ορθή εφαρμογή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη γι’ αυτό και η εφαρμογή της λαμβάνει χώρα παρουσία του αρμόδιου Γεωπόνου της εταιρίας μας. Σύμφωνα με την νομοθεσία, η εφαρμογή του υποκαπνισμού (fumigation) επιτρέπεται μόνο από Γεωπόνους ή Χημικούς ανώτατης εκπαίδευσης με άδεια για απεντομώσεις. Η «Σμινθέας» εφαρμόζει υποκαπνισμό αποθηκευμένων δημητριακών σε αποθήκες και σιλό, ενσακκισμένων προϊόντων, κενών αποθηκών, βιομηχανιών (σε όσπρια, ελαιούχους σπόρους, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά κ.τ.λ.), σε κατοικημένους χώρους για την αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων κ.α. Η υψηλή εμπειρία και τεχνογνωσία μας διασφαλίζει ότι η εφαρμογή θα ολοκληρωθεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια τόσο για τα προϊόντα όσο και για τους ανθρώπους.

 

Η απολύμανση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες για την διασφάλιση της υγιεινής όλων των ευαίσθητων χώρων. Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού προγράμματος απολύμανσης - μικροβιοκτονίας μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, μειώνοντας το επίπεδο του μικροβιακού φορτίου σε χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα (νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γυμναστήρια, καφετέριες, κοινόχρηστες τουαλέτες κ.α.).
Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η «Σμινθέας» είναι μια κατάλληλα σχεδιασμένη υγειονομική εφαρμογή η οποία καταπολεμά ιούς, μύκητες και βακτήρια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εστίες μόλυνσης και να αποτελέσουν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι εγκεκριμένα από τον ΕΦΕΤ, άοσμα, μη τοξικά, ενώ οι συσκευές ψεκασμού προσδίδουν εξαιρετική ικανότητα διείσδυσης ακόμα και στα πιο απρόσιτα σημεία ενός χώρου, καταπολεμώντας όλο το φάσμα των πιθανών εστιών. Η υψηλή βιοδιάσπασή τους τα καθιστά ακίνδυνα για το πλαστικό, το ξύλο και το μέταλλο, ενώ χρησιμεύουν και σαν αποσμητικό χώρου.

 

Τα τρωκτικά είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα. Το γεγονός αυτό βοήθησε στο να επιβιώσει σε διαφορετικά κατά καιρούς περιβάλλοντα και να κυριαρχήσει σχεδόν σε όλη την γη. Στα πλαίσια της ομάδας κυριαρχεί το στοιχείο της μίμησης και της μετάδοσης διαθέσεων, έτσι ώστε να αναπτύσσονται ειδικές συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν μόνο την συγκεκριμένη ομάδα. Στο φαινόμενο αυτό εντάσσεται και ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντι σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής που θα συναντήσουν τα μέλη της ομάδας στον χώρο τους. Αν η συγκεκριμένη τροφή γίνει αποδεκτή από τα πρώτα 2 – 3 τρωκτικά, που ενεργούν ως «δοκιμαστές», τότε τρώνε και τα υπόλοιπα, αν όχι, τότε η τροφή αυτή απορρίπτεται από όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Λόγω της μεγάλης προσαρμοστικής ικανότητάς τους, και ανάλογα με το είδος τους, μπορούν να ζουν και να αναπτύσσονται σε πολλούς και διάφορους χώρους, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Δίκτυα υπονόμων, αγροί, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων ή ζωοτροφών, νοσοκομεία, εστιατόρια, σουπερ μάρκετ, ακόμα και σε χώρους που εκ πρώτης όψεως θεωρείται αδύνατο να τους φτάσουν οι ποντικοί, όπως είναι τα ψηλότερα σημεία πολυώροφων κτιρίων. Στους χώρους αυτούς καταφεύγουν σε κάθε είδους κρυψώνες, όπως ντουλάπια, βιβλιοθήκες, ηλεκτρικές συσκευές, κάτω από ξύλινα πατώματα, πατάρια κ.τ.λ.

Υγειονομική σημασία - Ζημιές

Τα τρωκτικά αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας μεταδίδοντας στον άνθρωπο ασθένειες όπως η λεπτοσπείρωση, η πανώλη, ο υπόστροφος πυρετός, η χολέρα, η φυματίωση κ.α. ενώ, μέσω των κοπράνων και των ούρων τους, μεταφέρουν στον χώρο ψύλλους, τσιμπούρια και ψείρες.

Προκαλούν μεγάλες ζημιές στα αποθηκευμένα προϊόντα, όχι μόνο από το φάγωμα αλλά και από την ρύπανσή τους με κόπρανα, ούρα και τρίχες, γεγονός που τα καθιστά ακατάλληλα προς κατανάλωση αλλά και επικίνδυνα για τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, προκαλούν πολύ μεγάλες ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, τρώγοντας τα καλώδια με κίνδυνο την πρόκληση πυρκαγιάς. Καταστρέφουν πλαστικά, ξύλα, ελαστικά, ενώ ζημιές προκαλούνται από το σκάψιμο σε θεμέλια οικοδομών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, φραγμάτων κ.α.

Τα βήματα που ακολουθεί η εταιρία «Σμινθέας» για την καταπολέμηση των τρωκτικών είναι τα εξής:

Α. Επιθεώρηση της επιχείρησης και του περιβάλλοντος χώρου.

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που εντοπίζουμε στην διάρκεια της αρχικής μας επιθεώρησης στον χώρο. Μια καλή επιθεώρηση θα μας δώσει μια καλύτερη ιδέα της τάξης μεγέθους του πληθυσμού και των διαδρομών που συνηθίζουν τα τρωκτικά.

Β. Ενημέρωση για την σωστή υγιεινή του χώρου

Η υγιεινή είναι ο κύριος παράγοντας πάνω στον οποίο στηρίζεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των τρωκτικών. Με την εξάλειψη ή την μείωση των παραγόντων που διευκολύνουν την διαβίωσή τους, αυτόματα μειώνεται και ο πληθυσμός τους.

Γ. Μόνωση των κτιριακών εγκαταστάσεων

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να ελέγξουμε τον πληθυσμό των τρωκτικών είναι να αποκλείσουμε την είσοδό τους στα κτίρια, αφού ελέγξουμε καταρχήν τον πληθυσμό που ήδη μπορεί να υπάρχει μέσα. Η εταιρία μας συνιστά τρόπους αποκλεισμού εισόδου των τρωκτικών στον χώρο σας, όπως για παράδειγμα κλείσιμο ανοιγμάτων, επισκευή σπασμένων τζαμιών κ.α.

Δ. Δραστική μείωση πληθυσμού

Μετά τα παραπάνω, προχωράμε στην σύνταξη τεχνικής μελέτης με βάση την οποία δημιουργούμε ζώνη προστασίας περιμετρικά των κτιρίων, όπου τοποθετούμε τους δολωματικούς σταθμούς* και εσωτερικά των κτιρίων όπου τοποθετούμε τους σταθμούς πολλαπλής σύλληψης**. Σε περιπτώσεις με έντονο πρόβλημα δημιουργούνται 3 ζώνες, μία περιμετρικά της περίφραξης του οικοπέδου, μια δεύτερη περιμετρικά του κτιρίου για την αποτροπή εισόδου τρωκτικών στο εσωτερικό του και μία τρίτη στο εσωτερικό του κτιρίου. Στα σημεία αυτά αναρτώνται ειδικές προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ παράλληλα προχωράμε στην δημιουργία σχεδίου (κάτοψης) της επιχείρησης όπου θα φαίνονται οι δολωματικοί σταθμοί και οι σταθμοί πολλαπλής σύλληψης, κατά θέση και αριθμημένοι.

*Δολωματικοί Σταθμοί
Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος που χρησιμοποιεί η «Σμινθέας» για την αντιμετώπιση των τρωκτικών σε εξωτερικούς χώρους είναι η τοποθέτηση μυοκτόνου σκευάσματος εντός δολωματικών σταθμών. Οι δολωματικοί σταθμοί είναι πλαστικοί, ασφαλείας, με κλειδί και φέρουν οπές κατάλληλες για την είσοδο των τρωκτικών. Η χρήση δολωματικών σταθμών είναι απαραίτητη καθώς προστατεύει την κατανάλωση του δολώματος από άλλα ζώα, ανθρώπους κλπ., προστατεύει το δόλωμα από τις καιρικές συνθήκες αυξάνοντας την διάρκεια δράσης του και τέλος ο χώρος διατηρείται καθαρός.

**Σταθμοί πολλαπλής σύλληψης
Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες εφαρμόζουν συστήματα HACCP και ISO 22000, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ή /και ελέγχου των τρωκτικών στο εσωτερικό αυτών είναι η άμεση παγίδευση και σύλληψή τους. Για τον λόγο αυτό τοποθετούμε μηχανικούς σταθμούς πολλαπλής σύλληψης με ειδική κολλητική επιφάνεια. Πρόκειται για μια παγίδα με τζάμι επιθεώρησης και οπές εισόδου του τρωκτικού στο εσωτερικό της όπου βρίσκεται μία κολλητική αρωματική επιφάνεια πάνω στην οποία παγιδεύεται το τρωκτικό. Η τοποθέτηση αυτών γίνεται μετά από μελέτη του χώρου για να εντοπιστούν τα σημεία διέλευσης των τρωκτικών.

Η μυοκτονία από την «Σμινθέας» γίνεται με δολώματα, αποτελεσματικά, υψηλής προσελκυστικότητας και βραδείας δράσης. Είναι οι λεγόμενες αντιπηκτκές ουσίες γ’ γενιάς. Πρόκειται για ουσίες, των οποίων η λήψη αίρει την ικανότητα πήξης του αίματος και ταυτόχρονα αυξάνει τη διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων. Συνέπεια των παραπάνω είναι η πρόκληση πολλαπλών εσωτερικών και εξωτερικών αιμορραγιών, λόγω εκτοπισμού της βιταμίνης Κ1 από τον βιοχημικό της ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος. Στην αρχή τα τρωκτικά νιώθουν κούραση και ανορεξία, η οποία εξελίσσεται σε απάθεια και τελικά σε θάνατο. Ανάλογα με την ευαισθησία του τρωκτικού, ο θάνατος επέρχεται μετά από 3 ως 10 ημέρες και, σύμφωνα με την γνώμη πολλών ειδικών, χωρίς πόνους. Από την δράση των αντιπηκτικών ουσιών, τα τρωκτικά που πεθαίνουν μουμιοποιούνται και μυρίζουν σχετικά λιγότερο από ότι σε άλλες συνθήκες.

Όσον αναφορά τις αντιπηκτικές ουσίες γ’ γενιάς που χρησιμοποιούμε:

α) Δεν προκαλούν «δολωματοφοβία» (είναι ο όρος με τον οποίο χαρακτηρίζεται η ιδιότητα των τρωκτικών να αποφεύγουν την λήψη δολωμάτων είτε λόγω παλαιότητας αυτών είτε λόγω του εντοπισμού από αυτούς δυσάρεστων ή ύποπτων οσμών και του συσχετισμού του δολώματος με τον προηγηθέντα θάνατο κάποιου τρωκτικού). Με τον τρόπο αυτό η φυσική ικανότητα των τρωκτικών να αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα μιας τροφής δεν ενεργοποιείται και τα δολώματα γίνονται αποδεκτά από όλα τα μέλη της ομάδας χωρίς φόβο.

β) Έχουν υψηλό δείκτη ασφάλειας για τους ανθρώπους και τα ζώα. Ωστόσο, λόγω των διαφορετικών τιμών τοξικότητας, ενδέχεται κάποιες φορές να προκαλέσουν δευτερεύουσες δηλητηριάσεις σε ζώα – μη στόχους από το φάγωμα νεκρών τρωκτικών. Για τον λόγο αυτό, κάποιες εταιρίες προσθέτουν στα δολώματα πικραντικές ουσίες, έτσι ώστε να καθίστανται απορριπτέα από τα άλλα θηλαστικά.

γ) Υπάρχει αντίδοτο. Σε περίπτωση εκ παραδρομής κατάποσης κάποιου δολώματος, χορηγείται σαν αντίδοτο σκεύασμα βιταμίνης Κ1 (Κονάκιο ή φυτομεναδιόνη) σε ημερήσιες ποσότητες των 20 mg για τα παιδιά και 40 mg για τους ενήλικες, και πάντα υπό ενδεδειγμένη ιατρική παρακολούθηση.

Όσον αφορά την καταπολέμηση του τυφλοπόντικα, παρόλο που δεν προκαλεί ζημιές σε καλλιέργειες, τα σκαψίματά του καταστρέφουν επιφάνειες γκαζόν, και προκαλούν αντιαισθητικές αλλοιώσεις στο χώρο. Επιπλέον, ανήκει στα προστατευόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζώα και γι’ αυτό απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο θανάτωσή του. Για τους παραπάνω λόγους η «Σμινθέας» χρησιμοποιεί απωθητικές ουσίες που τοποθετούνται στον κήπο σας για την καταπολέμησή του.

 

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

 

Back to top